Briket makinası ve çeşitleri

Briket Makinaları Ve Çeşitleri

Briket makinası; kum, ponza, çakıl ve çimentodan yapılan harcı; titreşim ve basınçla sıkıştırmaya yarar. Sıkıştırılan malzemeler, kalıp vasıtasıyla; değişik şekiller ve ebatlarda çıkarılır. Bu şekilde işlev gören, mekanik yahut otomasyon kontrolünde hidrolik pistonlu makineye briket makinası denir.

Briket Makinası Görseli

 Briket Makinasının Kullanımı

 İnşaat sektöründe, Briket makinesi; sıklıkla kullanılan bir makine çeşididir. Briket kavramı, tuğla demektir. Briket makinesi, binaların yapısı ve temeline göre briket üretmede kullanışlı olan büyük çaplı makinelerdir.

 Üretilen ürüne ve de ürün büyüklüğüne göre, kullanım çeşitleri söz konusudur. Bu çeşitler, yaşanılan coğrafyanın iklim koşullarına göre belirlenmekte ve de bu koşullara dayanarak tercih edilmektedir. Çünkü yapılar, coğrafyaya göre oluşturulur. Söz konusu coğrafi şartlar için; taş, tuğla, beton gibi yapı tercihleri belirlenmektedir. Ona göre ise, briket üretimi yapılmaktadır.

 Briket makineleri üretilirken, çok sayıda fabrikasyon aşamasından geçmektedir. Taleplere uygun olarak gerçekleştirilen bu aşamalar atlatılıp, en sonunda; astar ve boyama işlemleri yapılmaktadır. Astar ve boyama işlemleri de tamamlandıktan sonra, ürün tamamlanır ve de fabrikasyon aşaması atlatılır. Bundan sonraki aşamalar ise, ürünün kurulum aşamasıdır. İstenilen yere göre kurulum sağlanmaktadır. Daha sonrasında ise, personellere operatörlük eğitimi hizmeti verilerek, tüm işlemler tamamlanır.

 Briket Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

 Kullanım alanına göre, briket makinası üç başlık altında toplanabilir. Bunlar; manuel briket makineleri, yarı otomatik briket makineleri ve tam otomatik briket makineleridir.

 1) Manuel Briket Makineleri

 Manuel makinelerde, elle üretim sağlanmaktadır. Daha çok, küçük çapta işletmeler için kullanılır. İşlemler, biraz daha zordur ve de zaman alıcıdır.

 Manuel briket makinesi, ek bir kol yardımıyla işlev görmektedir. Operatörün kontrol ettiği hidrolik makine ve de el arabalarıyla çıkan ürünlerin, kuruma sahasına taşınmasına dayanır. Her üretim paletini makineye sürme ve de çıkan paletleri kuruma sahasına taşıma işlemleri, elemanlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu da, sistemin; çok daha fazla insan gücüne dayanmasına sebep olmaktadır. Buna karşın, manuel briket makinesi fiyatları; diğer briket makinelerine oranla, çok daha düşüktür.

 2) Yarı Otomatik Briket Makineleri

 Manuel makinelere göre daha çok, tam otomatik makinelere göre daha az kullanışlıdır. Fakat, özel motoru ve yerden harç sistemi sayesinde; düzenli seri üretim kapasitesi bulunmaktadır.

 Yarı otomatik makineler, işletim sistemlerine göre; yerden harç santralli olarak dizayn edilebilmektedir. 24 saat çalışma esasına göre dizayn edilebilir. Farklı otomasyon modellerinde ve de farklı kapasitelerde imalatlar yapılmaktadır. Özel motoru sayesinde, seri ve yüksek üretim kapasitelerine sahip olan bir makine tipidir.

 3) Tam Otomatik Briket Makineleri

 Tam otomatik makinelerde, üretim oldukça kuvvetlidir. Hızlı ve de oldukça yüksek bir üretim kapasitesi bulunmaktadır. Çok büyük fabrikalarda kurulumu sağlanmaktadır.

 Tam otomatik makine sistemi; tüm işlemlerin bilgisayar otomasyonu tarafından yönetilerek, kontrol edildiği özel bir sistemdir. Bu sistem dahilinde kurulan bir kabinde, bilgisayar sistemini başlatacak bir tuşa basılır ve tüm işlemler başlatılır. Yine tek bir tuşa basılarak da, çalışmalar durdurulur.

 Tam otomatik makineler​​​, son derece verimli sistemlerdir. Minimum insan gücüyle çalışan bir sistem olduğundan dolayı, insan kaynaklı bütün hatalar en düşük seviyededir. Tüm sistem, sadece otomasyon sistemi tarafından kontrol edildiğinden; yüksek oranda ve de standart düzeyde üretimler yapılır. Bu özellikleri, tam otomatik makinelerin; diğer sistemlere göre kullanışlı yönlerini ve avantajlarını oluşturmaktadır.

 Tam otomatik makinelerin, diğer sistemlere göre, dezavantajları ise; daha maliyetli oluşudur. Ayrıca, elektrik altyapısının sağlam olmadığı bölgelerde; daha çok sorun yaşama olasılığı yüksektir. Ayrıca oluşan muhtemel arızaların giderilmesi, daha zor ve de daha maliyetli olabilmektedir.

1978'ten Günümüze Briket Makinalarındaki Bilgi ve Birikimle Sektörün Öncüsü

İletişim