Briket Nasıl Üretilir ?

Briket nasıl üretilir, briket nasıl yapılır, briket yapmak için ne gibi ekipman ve malzemeler gerekir Bu yazımızda sizlerle paylaşıcağız,

Briket, bina ya da beton duvar yapımında kullanılan yapı malzemesidir. Görünüm olarak dikdörtgen şeklindedir.Briket dışarıdan dikdörtgen prizmaya benzer. Ancak içeriğinde oyuklar mevcuttur. 3’lü oyuk ya da farklı oyuk kapasitesine sahiptir. Bina ya da duvar yapımında oldukça önemli bir sisteme sahip olan yapım malzemesi, tercihan beton blok olarak da adlandırılır. Tercihen de sektördeki kullanımıyla, brikettir. Beton bloklar olarak ifade edilen briket nasıl üretilir?

Beton Üretimi Nasıl Gerçekleşir?

Beton üretiminde belirli süreçler bulunur. Peki, briket nasıl üretilir? İlk başta; 

  • Briket harcının hazırlanması olarak başlanır. 
  • Ardından briket makinesi ile üretim sürecine geçilir. 
  • Kuruma ve son olarak paketleme ile birlikte briket üretilir. 

Her bir aşamada ayrı emek bulunur. Briket harcının hazırlanması ve son aşamadaki paketleme sürecinde, gerekli miktarlar orantılı olarak kullanılmalıdır.

Briket Nasıl Üretilir; Aşamalar

  • Briket üretiminden önce beton tamamen hazırlanılır. 
  • Beton karıştırıldıktan sonra konveyor bant denilen alana aktarılır. Burada banker aracılığı ile birlikte briket, kovalara taşınır. Bu taşınma işlemi mikserler ile birlikte gerçekleşir. 
  • Kovalarda bulunan briketler dış kalıba yani kalıplaşmasındaki taşınma sürecine iletilir. Briketin önemli detayı, kalıbın şeklini almasıdır. Burada harç kalıba aktarıldıktan sonra belirli bir zaman içerisinde briketin şeklini alması beklenir. 
  • Briket kalıbın şeklini aldıktan sonra farklı adetler de üretimler gerçekleşir. Genel olarak dikdörtgen prizma şeklindedir. Burada oyuklar farklılık sağlar. Sıkıştırma işlemi vibrasyonlar ile birlikte sağlanır. 
  • Ağırlığına göre bir sıkıştırma işlemi gerçekleşir. Briketler düz palet üzerine yapıştırılır.
  • Paletler üzerine tamamen basım süreci gerçekleştikten sonra briketler buradan zincir konveyör denilen alana aktarılır. Kullanım aşamasından önce kuruma işlemleri ve paketleme aşamaları önemli bir detaydır.

Briket Nasıl Üretilir; Kuruma Aşaması

Briket tam olarak şeklini aldıktan sonra üst üste istiflenir ya da diğer bir ifade ile taşıma işleminin gerçekleşmesi için makinalardan alınır. Buradaki istifleme robotlarla sağlanır. 8 listeye kadar istifleme mümkündür. İstifleme alanında bulunan briketler, kuruma aşamasına geçmesi için buhar kürü verilir. Briketin kaliteli bir kuruma işlemi sağlayabilmesi için buhar kürü önemli bir detaydır. Bu belirli işletmelerde sağlanır. Ve kesinlikle zararlı bir yanı bulunmaz. Bu sebeple kısa bir süre içerisinde üründen verim alınabilmesi adına briket kuruma işlemi esnasında buhar kürünün verilmesi mümkündür. Ardından paketleme aşamasına gerçekleşir. Bu tercihan robotlarla birlikte, tercihen de manuel olarak yapılabilir. 

Briket Paketleme Nedir, Nasıl Yapılır?

Paketleme işlemi briketlerin toparlanmasıdır. Yani paket paket toparlanarak üst üste sıralanır. Sevkiyata hazır hale getirilmesi için normal paketler, manuel olarak sağlanır. Ancak oldukça büyük işletmeler bu süreci robotlarla sağlar. Robotlar direkt olarak briketlerin şekline, modeline ya da ağırlığına göre paketler oluşturur. Ardından sevkiyata hazır bir konuma getirilmesi için üst üste sıralanır. Tekrardan üretim döngüsü, beton harcının hazırlanması ile gerçekleşir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1978'ten Günümüze Briket Makinalarındaki Bilgi ve Birikimle Sektörün Öncüsü

İletişim